Een VPN is een versleutelde internetverbinding waarmee iemand veilig kan internetten. Het staat voor virtual private network. Een privénetwerk waarmee de identiteit van iemand afschermt wordt. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van een VPN. Dit zijn 4 signalen dat een VPN nodig is. 

Een VPN, wat is dat?

Allereerst is het handig om te weten wat een VPN is. Een VPN is een virtueel privénetwerk. Wie een VPN app of VPN vanuit een browser gebruikt creëert hiermee een beveiligde verbinding. Het IP-adres van de gebruiker is niet te achterhalen, omdat de connectie plaatsvindt via een VPN-server. Als er al een adres te zien is, zal dat die van de VPN-server zijn. Een VPN geeft gebruikers de kans om anoniem en veilig te internetten.

De 4 signalen dat een VPN nodig is

Het gebruik van een VPN is voor heel veel mensen aan te raden. Iedereen heeft er baat bij om veiliger te internetten. Toch is het voor sommige mensen nog wat meer van belang. Denk hierbij aan mensen die vaker gebruikmaken van openbare netwerken of mensen die voor hun werk vaak online zitten. Dit zijn de 4 signalen dat een VPN nodig is.

VPN van SurfShark

Signaal 1. Iemand is vaak op reis

Wie vaak op reis gaat voor werk of privé zal ook op de reisbestemming gebruik willen maken van het internet. Voor deze mensen is een VPN essentieel. Reizigers zijn namelijk vaak toegewezen op openbare netwerken. Deze netwerk zijn minder veilig dan privénetwerken en verhogen het risico dat anderen toegang krijgen tot gegevens.

Een andere reden dat voor frequente reizigers een VPN aan te raden is, heeft met streamingdiensten te maken. Wie net midden in een serie zit wil die ook op de vakantiebestemming verder kunnen kijken. Soms zijn die series niet in het andere land beschikbaar. Het is in dat geval mogelijk om de VPN in te stellen op het thuisland. Op die manier is het gewoon mogelijk de serie te bekijken.

Signaal 2. Iemand zit vaak in het openbaar vervoer

Wie vaak in de trein of ander openbaar vervoer reist kan gebruikmaken van het openbare wifi netwerk van dit openbaar vervoer. Dat kan zowel in de trein als op stations. Dat klinkt heel handig, maar neemt ook risico’s met zich mee. Voorkom dat kwaadwillenden via het openbare netwerk persoonlijke gegevens kunnen achterhalen met een VPN>

Signaal 3. Iemand werkt vanuit huis

Het is tegenwoordig vrij normaal dat iemand thuis werkt. Thuiswerken is voor de werknemer zeer prettig, maar het thuisnetwerk heeft in veel gevallen niet dezelfde bescherming als het netwerk van een werkgever. De werkgever heeft waarschijnlijk flink geïnvesteerd in de beveiliging van het netwerk. Die zullen het dan ook niet zo prettig vinden dat mensen alsnog toegang kunnen krijgen omdat iemand thuis werkt. 

Signaal 4. Iemand zit met grote regelmaat op het web

Het is heel normaal om af en toe op internet te zitten, maar sommige mensen doen dat wat meer dan anderen. Het web wordt tegenwoordig zowel voor e-mailen als zoeken, mobiel bankieren als streamen en online winkelen gebruikt. Vooral het online winkelen voor kleding en schoenen is heel populair. Hoe meer websites iemand opent des te groter de kans dat er een keer iets mis gaat. Een VPN kan ook hiertegen bescherming bieden.