Heb jij dit jaar ook veel van thuis uit moeten werken? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is om van je huis een gezellige thuis te maken. Een plantje hier en daar, enkele vrolijke kussens op de bank, bijpassende gordijnen, een prachtig schilderij...

Misschien heb je ondertussen je hele huis of appartement al gedecoreerd, maar heb je toch nog het gevoel dat er iets mist. Mogelijks is dat de verlichting in huis! Met de juiste verlichting zorg je voor de juiste sfeer in elk deel van je huis, binnen en buiten.

Buitenverlichting

Woon jij in een huis met oprijlaan of in een gezellig appartement met of zonder terras? Waar jij ook woont, door buiten wat warme verlichting te plaatsen maak je jouw tuin of terras een stuk aangenamer in het donker. 

Je kent het vast wel, je komt 's nachts thuis, je probeert op het gevoel je sleutel in het sleutelgat te steken, laat je sleutels vallen en ziet ze niet meteen liggen in het donker... verdorie! Met een buitenlamp sensor is dat probleem zo opgelost. Wanneer je namelijk voorbij de sensor komt, springt een lampje aan en heb je meteen voldoende licht in het donker. 

Je kan ook buitenverlichting zonder sensoren plaatsen. Door buiten enkele lampjes rondom je tuin te plaatsen, wordt het buiten heel wat gezelliger. Zo kunnen jullie samen profiteren van een drankje op jullie terras en wordt de tuin rondom jullie mooi verlicht. Ook op bepaalde hoeken en raamkozijnen kan je verlichting plaatsen. Door je huis extra te verlichten houd je vaak ook ongewenste bezoekers op afstand! Geen idee welke lampjes je zou nemen? Vraag specialisten als Directlampen.nl om advies en je wordt zo verder geholpen!

Heb jij enkel een terras maar geen tuin? Daar kan je natuurlijk ook gemakkelijk enkele sfeerlichtjes op plaatsen! Warme (kerst)verlichting kan je het hele jaar door laten hangen en aansteken wanneer je wil! Niets gezelliger dan met wat lichtjes buiten op het terras een drankje te drinken met vrienden.

Binnenverlichting

 

Je wil natuurlijk niet alleen buiten voor extra sfeer zorgen. Ook binnen is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Om de juiste lamp te kiezen voor jouw kamer moet jij je eerst enkele dingen afvragen. Hoeveel licht wil je dat de lamp geeft? Zoek jij een lamp met grote lichtinval? Voor welke kamer zoek je een lamp? 

Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen basisverlichting, sfeerverlichting en decoratieve lampen. Basisverlichting zorgt ervoor dat jij niet overal tegenaan loopt in huis. Door een basislicht aan te steken verlicht je een grote ruimte, maar dit licht wil je meestal niet laten branden als je wat meer sfeer in huis wil brengen. Zo steek je bijvoorbeeld het licht aan in de keuken om de hele ruimte te verlichten, maar zal je voor specifieke verlichting kiezen indien je enkel aan het aanrecht moet werken. Je steekt dan dus de functionele of sfeerverlichting aan. Dat kan bijvoorbeeld met bepaalde spots, hanglampen of bepaalde hoeklampen. 

Hanglampen zijn tegenwoordig erg populair en bestaan in alle soorten en maten. Ga jij voor een stijlvol Scandinavisch exemplaar of eerder voor een klassieke houten lamp met een patroon? Keuze genoeg! Een hanglamp kies je meestal wanneer je een geconcentreerd licht wil, zoals boven een eettafel. Met een brede of glazen lampenkap maak je de lichtcirkel wat breder, met een kleinere of donkere lampenkap wordt de lichtinval dan weer kleiner. Indien je op zoek bent naar een hele kleine lichtcirkel, neem je best decoratieve verlichting, zoals bijvoorbeeld een lampje dat je op een schilderij of een beeldje richt om daar de aandacht naartoe te trekken.