Het is zo eenvoudig: je schrijft een blog, column of misschien een nieuwsbericht. Even een mooie afbeelding erbij en klaar ben je. Of niet? Ja, Google is een rijke bron aan informatie én afbeeldingen. Maar dat betekent nog niet dat je onbeperkt en ongestraft uit die bron kunt putten. Je zult vast wel eens van de term 'auteursrecht' gehoord hebben.

Aangezien het niet verplicht is expliciet te vermelden dat op een bepaalde afbeelding auteursrechten rusten, is het soms moeilijk om in te schatten of je een bepaalde foto kunt gebruiken of niet.Gelukkig zijn er veilige alternatieven beschikbaar.

Gratis rechtenvrije afbeeldingen
Je vindt onder meer op de volgende sites een overzicht met afbeeldingen die je gratis en zonder toestemming mag gebruiken:

https://www.pexels.com/
https://unsplash.com/
https://pixabay.com/
https://stocksnap.io/

Google
Staan er op Google dan helemaal geen gratis afbeeldingen die rechtenvrij zijn? Jawel, maar je neemt altijd een risico(otje). Om het risico wat in te perken, kun je op Google afbeeldingen (https://www.google.com/imghp?hl=nl) onder het tabje 'geavanceerd' het filter 'gelabeld voor hergebruik' aanzetten.