Als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan ben je natuurlijk vergoed voor een aantal schades die je bij een ander aanbrengt. Door die verzekering, krijg je die schade vergoed, waardoor je zelf niet diep in je buidel moet tasten. Dat is een groot voordeel. Laten we kijken wat je allemaal gratis kunt krijgen of te wel waar je allemaal voor verzekerd bent. 

Dit krijg je vergoed

Een schade is zo gemaakt, ook al kun je er niks aan doen. Of er nou een dakpan van je woning op de fiets van je buurman belandt of dat je dochter een glas water laat vallen over haar laptop op stage. Beide voorbeelden zijn vervelende situaties. Het gaat immers om spullen van een ander. In beide gevallen zal het hier om best hoge bedragen gaan, gelukkig hoef je die niet zelf te betalen. Je krijgt het bedrag van de spullen gewoon vergoed. Dat geld kun je dan overmaken aan de gedupeerde. Hij of zij kan er dan een nieuw exemplaar voor kopen.

We hebben net twee voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk meerdere situaties te bedenken. In principe wordt alle schade vergoed die door jou, je partner, je kinderen en je huisdier zijn toegebracht aan de spullen van een ander. Dat kan gebeuren bij iemand thuis, maar dus ook op de stage of het bijbaantje van je kinderen. Het kan ook gebeuren op het onbetaalde vrijwilligerswerk van je man of tijdens een logeerpartijtje van je zoon of dochter. 

Natuurlijk zijn er ook situaties te bedenken waarbij je een vriendendienst voor iemand uitvoert of dat je spullen geleend hebt die beschadigd raken. In beide gevallen ben je verzekerd, maar krijg je een vergoeding tot € 15.000 euro. De kans dat je dat bedrag overschrijdt, is misschien klein, maar wel aanwezig. Alles boven die € 15.000 zul je dus zelf moeten vergoeden aan de persoon in kwestie.

Niet vergoed

Uiteraard zijn er ook situaties waarbij je een schade niet vergoed krijgt. Dan gaat het om schade die je met opzet veroorzaakt. Ook schade op je werk of bij jouw eigen bedrijf vallen niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Daar zijn weer andere verzekeringen voor af te sluiten.

Woon je in het buitenland en ben je hier in Nederland op bezoek? Dan ben je helaas ook niet verzekerd voor schades die je bij een ander aanbrengt. Dat betekent dus dat je al die schade uit je eigen zak moet betalen. 

Schade die je met jouw auto of scooter maakt, valt ook niet onder deze verzekering. Hetzelfde geldt voor een drone. Als je je niet aan de regels houdt en de drone maakt iets kapot, dan zul je zelf voor de schade op moeten draaien.

Een gratis vergoeding

Natuurlijk wordt de schade niet gratis vergoed. Je betaalt namelijk altijd een klein gedeelte aan jouw verzekeraar. Dat wordt ook wel een premie genoemd. Maandelijks betaal je een aantal euro’s om verzekerd te zijn. Meestal ligt dat bedrag rond de € 5. Daarmee krijg je wel al die schade vergoed die we bovenaan dit artikel vermeldden. 

Gratis is het dus niet helemaal. Alleen als je de bedragen die je anders moet betalen naast elkaar zet, dan lijkt een premie natuurlijk wel gratis. Zonder deze aansprakelijkheidsverzekering kun je duizenden euro’s per jaar kwijt zijn. Dat is zo zonde. Betaal dus die € 60 euro per jaar, zodat je niet ineens diep in je buidel hoeft te tasten.

Naast die premie hoef je verder geen kosten meer te betalen, behalve als de schade niet vergoed wordt natuurlijk. Dan is het bedrag van de schade geheel voor jouw eigen rekening.