Is flyeren nog wel van deze tijd? Dat is één van de vragen die steeds vaker wordt gesteld. We zijn zo gewend aan de digitalisering van onze samenleving, dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat offline marketing even effectief is. Die mensen kunnen we echter gerust stellen. Flyeren behoort namelijk nog altijd tot één van de meest effectieve marketingvormen. Je hoort nooit een keuze te hoeven maken tussen offline of online marketing. Er is geen goed of fout. Als je het op de juiste manier aanpakt, moet een combinatie tussen deze twee jouw marketingcampagne juist versterken. 

Kortom: genoeg redenen om te flyeren. Maar hoe druk je de kosten? En waar moet je aan denken? In dit artikel vind je alles wat je moet weten!

Gratis ontwerp maken 

Wil je flyers drukken? Laat je dan niet verleiden om een ontwerpprogramma aan te schaffen. Dit is absoluut niet noodzakelijk. De meeste drukkerijen bieden zelf een digitaal programma aan. Hiermee kun je eenvoudig en geheel gratis een ontwerp maken. Je bepaalt vervolgens zelf of je dit ontwerp ook daadwerkelijk wil gebruiken. Hierdoor levert het ontwerp zelf geen onnodige extra kosten op. Deze ontwerptool is bovendien ontwikkeld met het oog op gebruiksvriendelijkheid. Dat maakt dat iedereen in staat is om zelf een flyer te ontwerpen. Zelfs als je dit nog nooit eerder hebt gedaan of totaal niet handig bent met dergelijke programma’s. Alles wordt snel en eenvoudig uitgelegd en met enkele klikken op de knop heb je al een fantastische flyer samengesteld.

Vind je het lastig om een goed ontwerp te bedenken of heb je geen flauw idee waar jouw ontwerp aan moet voldoen? Vraag dan gerust om advies bij de drukkerij of schakel een marketeer in om je hierbij verder te helpen.

Hoe bespaar ik op de kosten? 

Het kost uiteraard geld om flyers te laten drukken. Toch is dit wel een zeer toegankelijke marketingvorm. Ook met een relatief klein budget is het namelijk mogelijk om flyers te maken. Over het algemeen geldt dat hoe meer je laat drukken, hoe lager de prijs zal worden. Het loont dus zeker om direct grote hoeveelheden te kopen. Zo bespaar je eenvoudig geld. 

Mag ik overal flyeren? 

Het ontwerp is klaar en ligt bij de drukker. Binnenkort ontvang jij je (misschien wel eerste) flyer! Spannend. Maar wat nu? Hoe ga je deze flyers vervolgens verspreiden? Flyers kunnen op heel veel plekken uitgedeeld worden. Meestal zien we dit in de buurt van winkels, op congressen, maar ook in bibliotheken of in de wachtkamers van zorginstellingen. Eigenlijk kunnen ze op heel veel verschillende plekken neergelegd of uitgedeeld worden. Maar mag je zomaar overal flyeren? 

Nee. Dat mag niet altijd. In principe is flyeren volgens de wet gewoon toegestaan. Iedereen heeft het recht om zijn of haar mening te verspreiden. Ook in de vorm van flyers. Soms worden hier echter afspraken over gemaakt. Bijvoorbeeld in een winkelcentrum. Hier kan - indien er niet van tevoren toestemming is gevraagd - een flyerverbod gelden. Ook mag je de ander nooit tot last zijn met het flyeren.