Als je jonge kinderen hebt dan komt het moment een keer dat je kind wil gaan fietsen. Samen met je kind ga je oefenen, oefenen en nog eens oefenen, totdat hij of zij het zelf kan. Een prachtige prestatie natuurlijk, waarna je kind waarschijnlijk wil blijven fietsen. Om je kind hierbij goed te helpen, is het van belang dat ze op een goede fiets kunnen (leren) fietsen. Kinderfietsen zijn er echter in verschillende soorten en maten, maar hoe kies je nu de beste kinderfiets om aan te schaffen? Wij proberen je met deze tips te helpen kiezen, door uit te leggen waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderfiets. 

Kies de juiste maat

Bij kleren wil men er wel eens voor kiezen om iets op de groei te kopen, maar dat is bij een kinderfiets niet aan te raden. Het is enorm belangrijk dat het formaat van de fiets goed is, om er voor te zorgen dat het kind in de juiste houding leert fietsen. Ook voor de veiligheid is dit een belangrijk punt. Een kind moet met de voeten goed bij de trappers en bij de grond kunnen. Bij een fiets die te groot is kan een kind moeilijker de trappers rond laten draaien, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden en het kind wellicht ook minder plezier in het fietsen heeft, omdat het simpelweg moeilijker is. 

Kies een zo licht mogelijke fiets

Een kind is natuurlijk veel minder zwaar dan een volwassene, dus in verhouding is een fiets voor een kind erg zwaar. Zeker in de eerste weken dat een kind fietst, moet hij of zij veel moeite doen om de fiets onder controle te krijgen. Een lichte fiets is daarbij veel makkelijk onder controle te krijgen dan een zware fiets. Met name de samenstelling van het frame van de fiets heeft invloed op het gewicht. Check dus altijd even wat het totale gewicht van de fiets is, voordat je tot aankoop overgaat. 

Houd het simpel

Een fiets voor je kind moet vooral simpel en makkelijk. Een fiets met handremmen, versnellingen en andere onderdelen die niet noodzakelijk zijn kunnen alleen maar voor afleiding zorgen en bieden geen toegevoegde waarde voor het kind. Een terugtraprem is dan ook meer dan voldoende. Versnellingen zijn bij het leren fietsen en de eerste weken dat een kind zelf gaat fietsen ook niet noodzakelijk. Door de fiets simpel en gemakkelijk te houden kun je ook besparen op de kosten, omdat extra onderdelen voor een grotere investering zorgen. 

Zorg er altijd voor dat veiligheid en plezier voorop staan. Een goede fiets is voor een kind belangrijk om plezier te krijgen in het fietsen, en zorgt natuurlijk ook voor veiligheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus controleer de fiets dan ook regelmatig op de kwaliteit van de remmen, banden en verlichting. Het kopen van een goede kinderfiets via deze fietsenshop is een echte aanrader. Wil jij er voor zorgen dat je kind een goede start maakt met fietsen, begin dan met het aanschaffen van de juiste fiets. Veel succes!