De energieprijzen lopen almaar verder op en steeds meer gezinnen krijgen moeite om de rekeningen te blijven betalen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het energie besparen in huis? Simpele adviezen die iedereen door kan voeren, of echt gericht advies op basis van jouw persoonlijke situatie? Doe je voordeel met onderstaande tips!

Persoonlijk gratis advies via Energieloket

Het Regionaal Energieloket is een unieke samenwerking die is opgezet tussen gemeenten, lokale organisaties en bedrijven. Via dit loket kunnen zowel woningeigenaren als huurders advies aanvragen over hoe ze energie kunnen besparen. Wat de opties precies zijn verschillen per gemeente, wat je zelf heel eenvoudig kunt controleren aan de hand van het invullen van je postcode.

Om je alvast een aantal voorbeelden te geven: je kunt een gratis online HuisScan laten doen, waarbij je tips krijgt op basis van jouw situatie. Ook kun je in sommige gemeenten een gratis Energiecoach inschakelen die bij jou thuis komt voor persoonlijk advies. Je kunt tevens telefonisch advies aanvragen of het subsidieoverzicht bekijken. Zo zie je ook meteen hoeveel geld je terug kunt krijgen als je energiezuinige maatregelen neemt. Denk aan het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp of ledverlichting.

Energie besparen in huis

We geven je nu alvast een tipje van de sluier over wat je kunt doen om thuis energie te besparen. Eenvoudige adviezen die je concreet kunt doorvoeren om een lagere rekening te krijgen. We hopen dat je er iets aan hebt. Energie is immers niet gratis, maar je kunt er waarschijnlijk wel flink wat op uitsparen!

Oude versus (gratis) tweedehands apparaten

Zoek je een gratis huishoudelijk apparaat en snuffel je daarvoor wel eens rond op Marktplaats? In dit geval is gratis niet altijd de beste optie. Dat komt omdat oude apparaten beduidend meer gebruiken dan nieuwe apparaten. Wil je bijvoorbeeld wasmachines vergelijken? Een wasmachine van tien jaar oud verbruikt ongeveer dubbel zo veel energie als een nieuwe!

Die oude vaatwasser verbruikt zelfs tot 60% meer water en stroom dan die beste koop vaatwasser van het moment. Je kunt apparaten eenvoudig vergelijken via een vergelijkingssite als DeBeste.com. Daar vind je de best beoordeelde en meest energiezuinige huishoudelijke apparaten van het moment overzichtelijk op een rijtje.

Wat je dan wel gratis kunt scoren op het gebied van het huishouden? Bijvoorbeeld een sample van wasmiddel of vaatwastabletten. Wanneer er een actie beschikbaar is vind je die op onze website. Heel soms kun je zelfs de nieuwste huishoudelijke apparaten testen in ruil voor een review, of meedoen aan een winactie. Houd ons in de gaten om geen deal aan je neus voorbij te laten gaan.

Voorkom sluipverbruik en ander onnodig verbruik

Er zijn tal van kleine dingen die je kunt doen om minder te verbruiken. Dat begint natuurlijk al met de verwarming een graadje lager zetten en minder lang douchen. Gebruik wat vaker de waslijn, in plaats van de droger. Maar ook bijvoorbeeld de lampen uitzetten als je toch niet in de ruimte aanwezig bent, of wanneer je die extra verlichting niet nodig hebt. Of de tv uitzetten als je niet kijkt en de slaaptimer instellen als je geregeld in slaap valt achter de buis. Alle beetjes helpen!

Verder het sluipverbruik, dat is verbruik dat plaatsvindt als een stekker in het stopcontact zit, zelfs zonder dat je het apparaat op dat moment gebruikt. Denk aan het tostiapparaat nadat je net een tosti hebt gemaakt, of die blender nadat je je sausje hebt gemixt. Of de oplader nadat je laptop of telefoon er toch niet meer aanhangt. Uitrekken en besparen!